Tukang Ikut

Rabu, Jun 01, 2011

nasib seorang warga oku yang ditindas oleh pihak atasan

Sehingga hari ni aku yang bergelar insan oku sentiasa bersyukur masih ada isteri dan anak-anak yang menjadi sumber semangatku dan aku juga masih boleh bekerja bagi menyumbang apa yg termampu. Tapi baru-baru ini aku terjumpa insan yang senasib denganku. Dari riak wajahnya aku rasa seolah dia sedang berfikir sesuatu. Aku menegur dan bertanya. Rupanya dia bakal kehilangan sumber pendapatannya. Aku hairan bercampur pelik apa yg yang telah diuar2kan oleh menteri selama ni rupa nya tidak dilaksanakan biarpun dia bekerja dalam sektor kerajaan. Menurutnya, doktor pakar di tempat kem dia bekerja telah membuat pilihan supaya dia medical board. Manakala doktor pakar di hospital kerajaan di luar pula menyuruhya terus bekerja dan aku cukup akui dia memang masih punya keupayaan untuk bekerja. Dia bertanya pada aku apakah makna semua ni dan apa janji kerajaan yg hendak memberi peluang dan sokongan kepada golongan oku untuk bekerja bagi menyara kehidupan yang pastinya sukar.

Bagi aku dia seperti dipandang sepi pegawai disana. Dia berkata apalah yang boleh dia lakukan untuk menampung kehidupan. Aku juga akui dia dalam keadaan sukar dengan beban hutang semasa dia sihat dulu tapi kini dia telah patah semangat. Apa daya aku nak menolongnya hanya menasihatinya dan harap bersabar. Aku terpikir adakah suara OKU ni tidak kuat untuk memberi pendapat. Aku berharap mana-mana pihak kementerian yang punya pekerja yang begelar OKU supaya dengarlah suara kami. Kami masih boleh berbakti jika peluang diberi. Bukan terus menutup periuk nasi kami. Aku berharap saudaraku itu bersabar. Aku rasa suara kita ada cuma apalah daya kita dipandang cuma sebelah mata.

p/s: .............

2 ulasan:

  1. sedihnya,. mana kerajaan yg selama ni suke cakap gebang dan beriya2,.ckp je lebih,. tapi habuk pon xde,.

    BalasPadam
  2. nurul..tu la pasal..suami me ni pun sib baik pihak hospital fight dengan jabatan..kalu dak nasibnya mungkin sama..emm

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails