Tukang Ikut

Isnin, Mei 31, 2010

Monday Morning Blues Juga..?

Tak kerja pun ada morning blues gak ker?..Walaupun ibu tak kerja ibu tetap kena bangun awal. Yang wajib kita tunaikan mestilah ditunaikan. Tapi tak boleh tidur balik ke ibu? Mana boleh. Ibu kena hantar ayah p kerja. Nanti balik kena ambil pula. Adik a.k.a Rayyan memang dah biasa dengan keadaan ini. Kalau ibu and ayah bangun dia pun dah siap duduk terpacak kat depan. Tau dah nak p hantar ayah dia. Abang a.k.a Sufy..ayoyo..ni liat skit. Orang dah start enjin kereta baru kelam kabut lari sambil merengek. Itula kerja kami anak beranak sejak bulan 2 tahun lepas. Bosan ?..tak kot. 
Dah biasa. Lagipun kalau tidak begitu cammana ayah nak p kerja kan. Ibu rasa adik ni membesar dalam kereta jer. Ye la. Dari umur dia sebulan n ibu pun tak habis berpantang lagi dah dok berulang-alik hantar ayah. Lagipun masa tu kami dok Muar. Mana ada sesiapa nak mintak tolong. Lainla sekarang ni dah dok tempat sendiri, adik-beradik pun sebelah-menyebelah, boleh la nak minta bantuan apa-apakan. Dan sejak dari itu juga ibu tak tau berapa kali dah adik jatuh tergolek kat belakang. Tak pakai baby car seat ? Tak..tak beli. Heran gak naper tak beli. Nasib baik si abang ni kadang-kadang boleh di harap gak. Suruh angkat adik, diapun angkat. Kalau adik dia nangis kat belakang tu cepat-cepat dia sumbat botol. Kalau masa malas dia tiba, tak jadi gak. Suruh buat apa pun buat kering jer. Eh..dah lari dari tajuk ker ni. Apa-apa jer la. Yang penting dah tiap-tiap minggu jumpa ari isnin pun ada Monday Blues gak ker? Mind set tu yang kena tukar sebenarnya.

pic : pinjam uncle google

p/s : jangan ikut sangat..kang sampai ke petang la korang berblues..

9 ulasan:

  1. Dah bertahun-tahun kerja, tapi mindset utk hari isnin belum bole tukar lagi....

    BalasPadam
  2. hr isnin hr yg paling malas sekali dlm dunia..hehehehe

    BalasPadam
  3. kenapa ari isnin ari paling mals?
    sbb sabtu dan ahad sume org enjoy x ingt dunia.

    BalasPadam
  4. itu la pasal ayah, ummi, farish and aina. sebab semuanya bermula dengan otak kita. kalau otak kita wah..ari isnin ari yg paling best skali. tentu lain kan. tp susah nak mengubahnya. sebab benda ni kita dah set lama sangat sejak dari sekolah lagi..;)

    BalasPadam
  5. hari isnin adalah hari permulaan untuk semua!!
    jgn kita bermalsa2!!
    huhhuhu..

    BalasPadam
  6. isnin je malas
    wlpun x kerja..
    ade kuliah

    hehe..
    nasib skunk cuti sem..lega..
    huhu

    BalasPadam
  7. tp hari yg paling malas utk sya adalah ahad.

    sb jumaat sabtu cuti.

    BalasPadam
  8. betul tu cik paro..jadikan hari pertama hari yang terbaik utk mula kerja. cik tam..esok dah mula kuliah datang balik ler penyakit tu ek..hehe...aishah..kita lainla. Kita dok aloq staq..so kena tukar sunday morning blues..sama2 la kita berusaha kepada yang lebih baik. takkan sampai tua nak berblues lagi kot.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails