Tukang Ikut

Sabtu, Oktober 23, 2010

KHASIAT BUAH-BUAHAN KERING

Entri hari ini untuk pengetahuan semua walaupun infonya me dapat dari sebuah majalah lama masa dok tunggu en suami di hospital. ( Estidotmy rasanya nama majalah tersebut )

Walaupun telah mengalami proses pengeringan namun khasiat buat-buahan ini masih tetap tersimpan baik. Selain itu ia juga enak bila di makan.
Prun – ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida. Lima biji buah prum adalah bersamaan dengan 100 kalori.
Kismis – buah anggur yang telah dikeringkan ini merupakan sumber zat besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut ataupun tidak larut dapat membantu system penghadaman  dan juga mengurangkan kolestrol dalam badan.


Ceri kering – ia adalah cara paling “enak” untuk mendapatkan bekalan potassium dan vitamin A dalam diet anda.
Kurma – seperti buah-buahan kering yang lain, kurma ini mengandungi karbohidrat. Tiga biji kurma memberikan anda potassium yang tinggi dan hanya mempunyai 96 kalori.
Aprikot kering – buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karotena dan serat yang sangat tinggi.
Buah tin kering – ia membantu mengurangkan “kolestrol jahat ". Selain membekalkan serat yang banyak, buah tim juga mengandungi kalsium, besi, vitamin B6, vitamin E dan juga potassium.

Banyakkan khasiatnya. Tetapi pasal zat2 ni banyak gak orang lupakan fungsinya. Ok..boleh search sekarang kat en google...hehe..

p/s : ;)..hadiah senyum skit...penat...he

14 ulasan:

  1. bagus mkn buah ni. baik untuk kesihatan. lagipun sedap.. hihihi

    BalasPadam
  2. kyuubi..sangat sedap...;)

    BalasPadam
  3. sedap tapi mahal sket...hehehe leh tak kerajaan kurangkan cukai import buah2han kering nie...lalalalala, barulah rakyat cukup zat.:P

    BalasPadam
  4. kite suke bekpes kismis n jus oren...sedap n kenyang..gpun kismis bek utk otak :))

    BalasPadam
  5. fairlady..buah-buah kering pun kena cukai ekk..kena minta kat bajet tahun depan lak ni..he

    dla..suka juga...;)

    sweet..wah..bekpes makan kismis tu..dasat2..;)

    BalasPadam
  6. wow..sedap taw..
    mari semua kita rasa..

    BalasPadam
  7. suke mkn buah kering..hehe
    pasnie kurang susu, tambah buah kering..hehe

    BalasPadam
  8. ayna..;)

    dudu..betui2..he

    asrul..ada gak org tak suka kurma ek..hehe

    BalasPadam
  9. cik arnab suka jeruk.. tapi jeruk xelok kan

    BalasPadam
  10. Salam Dari Indonesia.. Terima Kasih Kunjungannya ya... :D

    Saya Paling suka Makan Buah Kurma... selain Enak juga berkhasiat...

    Salam Kenal Untuk Semua Blogger Malaysia..

    BalasPadam
  11. saya suker kismis yang seedless...hehehe.prune pun sedap...pasni leh mkn byk2 kan?tq share infi kat sini.

    BalasPadam
  12. cik arnab..jeruk orang kata banyak asid..;)

    kang..salam kenal juga dari malaysia..

    lydia..sama..prun me suka la..he

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails