Tukang Ikut

Isnin, Oktober 04, 2010

MASALAH APAKAH INI

2-3 hari ni komputer me asik buat hal jer. Hal apa?..komputer me asik terpadam sendiri. Elok-elok me tengah online tup-tup dia padam. Naik kaler biru. Sekali dua takpala. Ni banyak kali. Terutamanya semalam. Rasa geram pun ada. Rasa  fed up pun ada. Tapi disebabkan tahap kesabaran me yang masih dapat dikawal, maka me terus dok buka, buka n buka lagi bila dia terpadam. Awat ceq?..panas ka?..hehe..Me rasa maybe dah panas sangat, tu yang dia jadi camtu. Tapi yang herannya me baru buka lebih kurang 2 jam. Selama ni bukak lebih daripada tu takper pun. Ni tak tau la apa punca sebenarnya. Pagi ni ok lagi. Malam karang taktaula. Agak-agak korang apa telah berlaku ek? 
Me  ni tak pandai bab-bab komputer ni. Apatah lagi yang seangkatan dengannya. Minta tolong saper-saper yang bijak pandai dalam hal-hal camni bagitau apa masalah sebenarnya yang melanda. Kot-kot la bleh ok balik. Me ni pun habih kuat hantar kedai jer. Tapi tu la kan. Selagi taktau tak puas hati gak. Kang p kedai bukan taktau. Depa charge tinggi walhal takder menda pun. Bukan tak pernah kena tipu. Tu kalau bleh nak minta tolong korang semua bagi pendapat. Sekurang-kurangnya me belajar gak apa yang me taktau.

p/s : kacau me nak blogwalking..;)

19 ulasan:

  1. dapat duit nuff beli baru terus!

    BalasPadam
  2. nobita..hehe..1st cheque dah abih guna..tak sempat masuk tabung..huhu

    BalasPadam
  3. mobo nk kong kot..
    tp ade byk lg kemungkinan len..

    BalasPadam
  4. hehee...
    rasanye prosessor dia panas atau tak stabil tu...
    cuba try tengok kipas kecil kat atas prosessor(bukan kipas kat luar tu, kat dlm) dia ada pusing ka?? Kadang2 kipas tu tsangkup dgn wayar, jdi dia tak pusing..menyebabkan prosessor panas..
    Apa pun cara penyelesaian paling berkesan....beli baru la. heheh

    BalasPadam
  5. ok ada 2-3 kemungkinan.

    Power supply nak kong.
    Ada habuk banyak atas kipas Processor.
    cuba try tukar PSU tu dulu... buat housecleaning sikit :)
    kuman "tak bahagia.." Entry

    BalasPadam
  6. the bert, 2ury, kuman..mekasih atas bantuan..tindakan akan diambil mengikut suggestion..hehe..mekasih yer..;)

    BalasPadam
  7. minta suh beli baru tue ..hehe

    BalasPadam
  8. biskut..yang ni pun baru lagi..huhu

    BalasPadam
  9. rasanya windows kamu prob...blues screen of death kalonak search...kalo time blue skrin tu ada no kode error try copy n search internet based on code itu.

    BalasPadam
  10. nak tolong pun ezao tak tahu sgt pasal pc ni.
    ezao pun rasa pcu fiq rosak la. kena tukar kot.

    BalasPadam
  11. shah..tak sempat nak amik code tu lepas tu dia terus padam..sekejap sangat..

    ezaoo..yer ker..mekasih..

    mekasih kat semua yer..ari ni ok lak..taktau la esok2 camna..

    BalasPadam
  12. ha'ah..rasanya ade kaitan ngan power supply tu..sebab kite dulu pon penah jd camtu..terus tak bley guna sekang ni..

    BalasPadam
  13. pernah gak berlaku mcm tu..tak pasti la kenapa..panggil org tengok je la...tak pun beli baru...hehe

    BalasPadam
  14. kaler biru ada tulisan ker??software @ hardware problem kot??

    try masa on komputer tekan F8 byk kali..pas tue masuk safe mode..kalo ok jer x tertutup sendiri..try wat system restore..

    BalasPadam
  15. maryani..yer ker sampai tak bleh guna..takut lak dengarnya..

    suzie..tu la..ingat p hntr kedai jer

    rush d..haah..ada tulisan..tp x smpt baca..orait..

    BalasPadam
  16. blue screen? hahaha.. pc dah tak lama dah tu..
    dulu laptop cam tu gak.. selalu blue screen jer..
    last2 motherboard out..
    selamat laptop Sop.. :)

    BalasPadam
  17. sop..janganla cakap camtu..huhu..dah ok dah ni..me rasa dia panas n berhabuk bak kata kawan2 kat atas tu..hehe

    BalasPadam
  18. awe pun kena gak macam tu kak dulu...diorg kata sebab panas...so awe dah guna kipas...hehehe..

    BalasPadam
  19. hawa..tu la..nak kena pasang aircond lak ni..hehe

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails