Tukang Ikut

Sabtu, April 24, 2010

Buah K*te Mamak


Eiiye..nak citer pun malu ni pula nak sebut. Kang tulih tajuk betui-betui kang kena marah. Tentu dah pernah ada entri macam ni kat blog orang lain kan. Tapi ari ni memang me nak citer pasai buah ni. Dok cari idea untuk post baru tiba-tiba teringat buah yang semakin tak nampak batang hidungnya...eh..buah ada hidung..?Em..Tapi korang tau ker aper nama buah tersebut and bagaimana rupanya. Buah ini dinamakan "Buah Kote Mamak".
Mamak mana tu me tak taula. Dan untuk lebih sedap lagi namanya dalam saintifik di panggil Samanea Saman. Iaitu buah yang kena saman sebab panjang melebihi saiz sebiji buah...wakakaka. Buah lucah ini dikatakan banyak kat belah utara..yer ker..? Bagi me, me dah pernah tengok buah ni masa kat Perak. Pelik gak tengok buah ni. Lain macam jer...huhu. Ada gak buah camni kan. Buah ni bleh makan. Rasanya pahit-pahit manis. Yang penting ia juga berkhasiat untuk penyakit kencing manis and darah tinggi. So, saper-saper yang terlebih gula dan garam dalam badan tu makan la buah ni..ai..manala nak cari yer..lalala..

p/s : Jangan teruja dengan kelucahan nama buah ni tapi pada khasiat yang ada padanya...huhu

15 ulasan:

  1. heheh memang kite pun pnh dgr psl buah tu..heheh lwkkan?

    BalasPadam
  2. BANJAR HANYAR9 Jun 2010 6:03 PTG

    kita usulkan kpd dewan bahasa tukar nama buah ni kpad nama lain.atau di sengkatkan dari perkataan asal,ia itu kpd "KOTMAM"atau KOMAK..ATAU TEMAK..

    BalasPadam
  3. lawak memang lawak sayang, yana, hot mama..tapi tu la..tak sesuai nak sebut..hehe

    BalasPadam
  4. banjar..wah..sampai nak bawa ke dewan. Nak ker depa bincangkan..hal dalam negara pun dok gaduh2. Ni pula hal buah lucah ni..hehe. Tapi bagus gak awak punya cadangan nak tukar nama buah ni.

    BalasPadam
  5. erk...tengok dr rupa TU x lalu nak makan, especially yg dah masak tu.. Kat keliling rumah saya ni berlambak2 pokok ni...tapi, kalau nak jadikan alternatif atau usaha utk menangani masalah penyakit kencing manis tu... apa cara nak makan buah ni? nak proses macamana...?

    BalasPadam
  6. wafa..yer ker?..kat mana tempat awak tu. betul juga tu..camna nak prosesnyer kan. kena minta tolong pakcik google la jawabnyer.

    BalasPadam
  7. buah tu leh percaya.... tapi nak tu tak sedap didengar..... tak leh ubah nama lain ke.... wawawawa lawak tul

    BalasPadam
  8. buah tu leh percaya.... tapi nama tu tak sedap didengar..... tak leh ubah nama lain ke.... wawawawa lawak tul

    BalasPadam
  9. wanzie..taktahan dengar awak gelak walaupun tak dengar..ekekeke

    BalasPadam
  10. Yg paling mujarap daunnya Dibuat ubat panau.... (tak termasok kurap). Tenyeh ja kat panau tu insyaallah sehari dua ilanglah panau tu...

    BalasPadam
  11. anon...yer...bagus juga pokok ni..petua yang sangat bagus..mekasih

    BalasPadam
  12. Assalamu'alaikum.
    Memang betoi, buah kote mamak ni memang famous di Aloq Setaq masa zaman kanak2 pak Su man, ingat2 tahun 1967 kot. Masa tu Pak Su baru umoq 8 thn. Depa juai kat market dan juga kat kedai mamak, sebatang sekupang (10sen) klau saiz besaq sebatang 15duit (15sen). Khasiat dia memang untuk org kencin manih. Isi buah kote mamak ni, memang sedap dimakan, kat hujung buah tu lagi sedap, dipanggil candu dia. Rasa macam kopi kelat, tapi manih2.
    Untuk dapatkan khasiat berubat kencin manih, amik bijik dia, goreng mcm goreng kacang, lepaih tu, mesin sampai jadi serbuk. Bancuh dengan ayaq, macam bancoh kopi, dan minum. Insyaallah, level gula turun kot, klau dok amai selalu.
    Kat Selangor, yang Pak Su tau, dekat Shah Alam ada pokok buah kote mamak (klau MBSA tak tebang lagi la) kat muzium. Kat USJ2, kat hujung padang dalam kawasan masjid Al-Mukminun. Lain2 tempat tak tau la, sebab pokok ni dah nak pupus... macam pokok buah keriang dot dan keriang taik kambing. Nama buah memang pelik2, tapi bila dimakan sekali, hampa memang nak dua kali!
    Sekian no, sekit sebanyak komen Pak Su man
    Wassalam
    - Pak Su Man

    BalasPadam
  13. Di Putrajaya saya agak-agak la, 1000 batang ada kot. Kalau nak tepat pergilah kira sendiri kalau kenal pokoknya. Memang banyak tanam. Depan Mahkamah Putrajaya tu kalau duk bawah pokok, silap2 kena himpap 'buah koter mamak'. Kalau ada yg mengidam datanglah amik sendiri.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails