Tukang Ikut

Selasa, Mei 11, 2010

Susah Ker Nak Maintain

Gerrrr..eh cam iklan Coca-Cola lak..huhu. Ada ibu baca kat thread GB pasal baper lama nak buat entri baru tadi. Em...kalu ibu lebih kurang hampir satu jam kot. Kalau idea memang dah dalam otak cepat jer siap terus post. Tapi kalu yang macam tips ni susah skitla. Kita bukan pakar dalam bidang tu kan. Bukak buku sana, bukak buku sini, minta tolong pakcik google untuk buat rujukan. Oppss..bukan tiru tapi kita lak buat entri berdasarkan pendapat kita. Yang ibu nak citer ni bukan pasal tu tapi camana kita nak maintain trafik. Wah..nak buat tutorial gak ker ?.
Tak..ibu kadang-kadang terfikir susah gak nak bagi maintain pengunjung untuk datang ke blog kita. Yang dah lama tu maybe dah rasa pahit maungnya kan...huhu..( cam hidup susah lak ). Tapi bagi blogger baru cam ibu ni kadang-kadang rasa give up lak. Ye la..hari-hari kena ada entri baru. Satu hari 4-5 entri kena post. Kang takda entri baru tapi pengunjung dok masuk sama ja, esok-esok depa tak mau datang dah kan. Yela..takda apa nak di baca buat apa nak masuk. Sekurang-kurangnya bila orang dok blog walking blog kita ada gak benda baru. Kalu dah sampai seminggu tak hapdate saper nak tunggu dik oii..Tapi mana nak carik idea pun tak taula. Kalau ada yang tiba-tiba melintas takpela..buatnya kejang otak sehari, lari abih pengunjung kita kan. Bagi blogger baru kena la maintain dulu para pengunjungnya kan. Agak-agak dah sehari trafik 3-4 ratus takperla slow down skit. Tapi soalnya hati macam mana nak maintain entri 4-5 sehari jika idea entah ke mana? Ada sapa-sapa tau camna nak buat...

p/s : Ni takda idea la ni maknanya...huhuhu...cover

17 ulasan:

  1. alam sekiling, manusia, haiwan , objek dan kejadian yang berlaku adalah idea pada n3 kite sebenarnya..cume kite kena tau apa yang nak kite tulis..mcm kite pandang pensil apa yng kite nmpk pensil tu...luar dan dala, kegunaan, warna dan buruk baik pensil..cam tu lah awe buat idea...heheheheh

    BalasPadam
  2. huhu..byk nye entri dlm 1 hari..smata-mata nk maintain visitor ek

    BalasPadam
  3. ni cadangan kaze..
    jgn push sgt cari idea, bia datang..
    pasal ada entry baru ada trafik tu tak semestinya..
    byk cara lain.. contoh, bagi komen di entry blogger.. kat chat box..

    BalasPadam
  4. nak maitain memang susah...tapi kena usaha gak kalau nak berjaya..

    BalasPadam
  5. kadang-kadang pusing satu umah hawa cari idea..huhu..ada gak orang camtu ek..nurul..kalau dah ramai nak lagi ramai..itu masalahnya manusia tidak pernah puas..tapi ibu seronok tengok orang datang baca..tak guna buat blog tapi dibiarkan jer..

    BalasPadam
  6. mekasih kaze..wantrader...betui gakkan..akan di praktikkan..

    BalasPadam
  7. Xpelah ibu........kadang2 orang mai pasal nak search sesuatu yang ada dalam blog ibu. Tak semestinya kena update je kerjanya. Cheers.....StayTune

    BalasPadam
  8. i dont even updated twice in a day.. i only update fastest on the day after tomorrow.. sometimes after 3 days.. haha.. depends on my ideas and free time.. =)

    BalasPadam
  9. takpe kat tenet pun banyak..mgkn dah hbs satu umah jd entri..heheh

    BalasPadam
  10. kita pun baru jgk. sama mcm akak. kita cuba buat n3 min 1 dlm sehari. max pun 3jek.depends la dgn mood dan ketidakbusyan hari tersebut.

    p/s: dah dpt buat exchange link ke blom? ni pun salah satu reason utk menten trafik jgk.hehehehe

    BalasPadam
  11. tak payah nak pening2..ada idea, ada masa, ada line tenet, tulis la entry baru :)

    BalasPadam
  12. ...huhu..tq..semua..me takdela obses sgt nak post sampai 4-5...mula2 dulu iye..dah lama ni dalam 2-3 jer sehari..kalu agak-agak malas 1 jer sehari..tak kerja so dok hadap blog jer la..

    p/s: syida..coming

    BalasPadam
  13. kalau terlalu dipikirkan hati org, mcm tu lah. eheh. jgn sampai rasa terpaksa. buat ikut kemampuan. maju jaya ibu!

    BalasPadam
  14. pada mimie benda nie kekadang memang rasa susah nak maintain... kena perlu ada banyak idea baru utk blogger lain masuk blog kiter.. kalau tada idea.. blogger akan lari pulak.. so nak mencapai traffiq tinggi kenala usaha lebih kan.. huhuhu
    alahai.. mimie pun kekadang tak terupdate.. tp masih suka blogwalking menjadi invisible g page kawan kawan.. hehehehehe

    jom jom.. singgah blog mimie pulak kawan kawan maya ku... :D

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails