Tukang Ikut

Sabtu, Mei 22, 2010

Tip Galak Anak Makan Makanan Berkhasiat

Tak padan ngan kecil dah pandai nak memilih makanan. Kalau makanan tu jenis sihat takpela. Ni semua yang bleh mendatangkan penyakit. Hai..anak-anak..Nak di larang bukan taktau. Mula la nak meragam, menangis, meraung tak hingat..huhu. Jadi sebagai seorang ibu kita perlu kreatif dalam menghidangkan makanan untuk si kecil bagi menarik minat mereka untuk menjamah hidangan yang berkhasiat. Jom  kita cuba ikuti panduan berikut:-
  • Potongkan buah-buahan,  sayur-sayuran, keju dan roti sandwich dalam saiz yang kecil bagi memudahkan  si manja mengunyahnya.
  • Buah-buahan segar adalah antara snek yang terbaik. Epal, pear dan oren mudah dibawa. Potong halus dan hidangkan.
  • Buat salad buah-buahan dengan yogurt rendah lemak untuk menambah pengambilan kalsium.
  • Jagung panggang, rebus atau kukus adalah snek kaya dengan serat (jangan tabur garam & sapu marjerin atau mentega) begitu juga dengan pisang segar.
  • Jangan benarkan mereka makan makanan ringan kurang daripada satu jam sebelum waktu makan.
  • Menggalakkan kanak-kanak untuk mencuba makanan yang baru tanpa paksaan.
p/s : anak ibu yang sulung mau juga makan sayur..yang nombor dua ni..alahai anak omak..huhu

17 ulasan:

  1. saya masa kecik2 pun suka memilih..haha

    jenguk2 lah blog saya;)
    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. ye ker..bocor rahsia dah..huhu

    BalasPadam
  3. betul2..tapi anak2 arab sini rajin makan yogurt dan mejoriti snack diorg berasaskan yogurt..tu yg anak2 arab kat sini kuat..baru 4 bulan dah boleh duduk..eheh

    BalasPadam
  4. saya suka makan sayur n anak sedara sy pn suka mkn syur n buah2..hehe..anak sdr xtau lah..

    BalasPadam
  5. wah..bagus gak snack diorang ek..saya.
    sweet sour..me suka mkn sayur..anak me yg sulung pun suka makan sayur..selagi tak suap sayur dlm mulut dia..dia takkan makan nasi yg ada dlm mulut tu..anak no 2..out..huhu

    BalasPadam
  6. samala anak kita pun makan memilih juga, satu lagi tips nak tambah, banyakkan masak yg colourful sebab budak2 ni memang suka colour2 kan..

    BalasPadam
  7. ye sirna..satu lagi tips yang bagus :)

    BalasPadam
  8. good tips.. my kids pun tak mau makan sayur..uhuhu

    BalasPadam
  9. sama ngan anak me no 2 tu..huhu

    BalasPadam
  10. suke sayur sgt2..kdg2 takde aym, ikan daging pun takpe..hehehe

    BalasPadam
  11. kalo anak yg da besar cm sy cane sy x suka mkn sayur jugak.. hehe

    BalasPadam
  12. cam vegetarian lak izzah ni..eskremgoreng..dah tua camtu taktau nak kata apala..tu yang kena didik dari awal..:)

    BalasPadam
  13. Salams..untuk yang ada anak-anak umur 7 tahun dan ke bawah sila layari ini http://gamespendidikanonline.com Sesuai untuk owner blog nie

    BalasPadam
  14. Salams..untuk yang ada anak-anak umur 7 tahun dan ke bawah sila layari ini

    BalasPadam
  15. ye ker..cam menarik..i'm coming..tq

    BalasPadam
  16. kalau diorang tak nak makan,belasah diorang.haha.

    BalasPadam
  17. ada2 je ko ni akufobia..:)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails