Tukang Ikut

Jumaat, September 24, 2010

BIAR BETIK TAUGEH NI ???

Agak-agaknyer bleh pakai ker info ni. Takut lak me dengar pasal sayur TAUGEH ni. Tentu dah ader yang baca dekat facebook kan. Untuk yang tak baca lagi leh baca dan simpulkan. Err..


“...Mesti ramai suka makan taugeh. Nak pulak campur dlm char kuey teow. Hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la. Beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. Dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu. Keputusan yg mungkin boleh didapati...lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam. 
Bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing. Dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri. Kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, Sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja. Ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip. Siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2taugeh tu. Dan kenapa taugeh jodik mangsa? Sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlmbatangnya. Tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesissemasa prosespenyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja. Tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis.Tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...So bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 hanching dgn taugeh2 bumiputera.....

p/s : macam2 orang sebarkan dalam facebook. Taktau betul ker tidak.

14 ulasan:

  1. sebab itu, sayur tanpa baja kimia menjadi tumpuan skrg ni.. apa nama dia? lupa.. kembali kpd basic..
    skrg yg cantik, molek dah tak dipandang.. kerana nampak sgt guna racun atau baja kimia..

    nice entry

    BalasPadam
  2. slamat ak x suka sgt mkn taugeh..huhuhu

    BalasPadam
  3. gnesop..sayur organik kan...emm..kena berhati-hati nampaknya ni..

    rush d..ada gak orang tak suka makan taugeh ek...selamat..huhu..me suka sangat

    BalasPadam
  4. waaaa~~~` seb baik benci togei....fuhhh selamat.....

    BalasPadam
  5. err aq tak makan taugeh~ ngeh3

    BalasPadam
  6. tieha..kaizen..awat ramai tak makan toge nih..heran gak..sib baik..;)

    BalasPadam
  7. dedin bru ja baca artikel ni kelmarin..
    ingt nak story kan dalam blog..
    tpi rasa malas nak karang
    :)

    BalasPadam
  8. de'din..takperla..me pun main copy jer..utk pengetahuan bersama...

    BalasPadam
  9. kurangkan taugeh n tukar kpd sayur hijau :)

    BalasPadam
  10. fareed...em ok gak idea tu...tapi kalu char kuey teow takder taugeh lain macam lak kan..hehe

    BalasPadam
  11. o.o..
    info yg bagus..
    tima kasih!!

    BalasPadam
  12. org ckp kalau makan taugeh, air mani kurang.. btol ke?

    BalasPadam
  13. solihin...itu cek tak pasti la..;)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails