Tukang Ikut

Jumaat, Oktober 01, 2010

KENAPA BUDAK-BUDAK SEKARANG NI

Heran betul me tengok budak-budak zaman la ni. Cam tahaper-haper jer. Tadi petang me, suami n anak-anak p jalan-jalan kat City Plaza, Alor Setar. Sajer p satu kedai tu sebab nak beli cd game ayah. Cam biasa kami parking kat tingkat atas sekali. Selain banyak ruang parking, kat situ gak senang nak naik turun lift. Macam biasa juga bila dah cuti ni ramaila bebudak belasan tahun ni keluar berjalan ngan kengkawan depa. Dengan pakaian kononnya habis smart, dengan rambut kononnya korean style, bergerak satu kumpulan lepas tu buat bising satu bangunan. Bagus sangat kot. Yang perempuan pun sama. Semua nak tunjuk bagus. Yang couple lak usah cerita la. Berkepit tak hingat. Tak tau malu dah.

Janji seronok berpeluk sakan. Kira apa dah orang tua kat depan ker, orang pandang ker. Hei...apa nak jadila dengan depa ni. Tak padan kecik. Kalau dari pandangan me la, depa ni dalam lingkungan 13-15 jer. Yang 16-17 tu ok skit la. Rasanya satu shopping kompleks tu semuanya kalangan remaja. Orang dewasa me rasa depa semua p tesco jer. Kalau ada pun mereka-mereka yang bekerja kat dalam kedai-kedai kat situ. Taktau la apa nak jadi dengan depa ni. Agak-agaknya apa la yang depa cakap dekat ibu bapa mereka masa nak minta izin keluar rumah tadi. Agak-agaknya juga ada tak mana-mana pihak yang boleh membantu budak-budak ni dalam memberi pengajaran tentang pelajaran, cita-cita, masa depan dan kehidupan mendatang. Kesian la tengok depa.

p/s : sakit mata tengok ramai remaja berani duduk berdua-duaan kat taman dekat rumah me...apala depa buat..'study' kot

14 ulasan:

  1. dah lama tak ke sana.
    Beranggapan baik ke la.. depa study tu :)

    Kuman "magazine" Entry

    BalasPadam
  2. kuman...yang me kata study tu kat jeragan. taman yang dah tak serupa taman. bakal hutan simpanan yer kot..baik2

    BalasPadam
  3. owg loqstaq rupanya..

    tu lah dedin pon makin hari makin risau
    pernah skali nmpak bdak umo 7 tahun
    hisap rokok ! kecik2 dah hisap rokok..
    x heran lh bila besaq ambil dadajh

    BalasPadam
  4. fareed..adala tu..

    de'din..masyaallah..kita risaukan depa..tapi apala dalam pala hotak depa agaknya..minta simpang sangat.

    BalasPadam
  5. taktau nak kata kat depa nih.kenapa la suka sangat berkepit.cam belangkas.kih3.

    BalasPadam
  6. waaa dasyat....de'din!kecik2 pun dah hisap rokok.

    BalasPadam
  7. huhuhuhu.. memang mcm tu skrg ni kak.. kat trg pun skrg dah mengalahkan KL dah.. org penang x macam ni.. mereka mengikut peredaran zaman.. :P

    BalasPadam
  8. arisa...entahla..

    amira...tu lapasal..apa nak jadi..

    diraja...betul tu...

    lady bird...kadang-kadang rasa depa ni terlebih-lebih pun ada..

    BalasPadam
  9. samela, kat tmn rmh saye, dorang ske suki date kat tangga siap raba2 lagi..rase nak tendang jer buntut tu biar naek bisul..x psl2 kite dpt dosa gak..mmg siyut

    BalasPadam
  10. dla..hehe...ganasnyer..sepak jer..biar rasa sakit lak..

    BalasPadam
  11. budak zmn skrg ni mmg makin mnjadi2 la..xtau la pe yg salah..yg plg pnting ibu bapa slalu menasihati anak2 diorg n amik tau ape dgn sape ank diorg keluar..

    BalasPadam
  12. notami..itu yg me risau sangat..tapi depa pikir seronok jer..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails